Cât durează tusea COVID? Un medic explică de ce poate persista

Credeți sau nu, acum intrăm în al treilea an al COVID-19[feminine] pandemic. Cei mai mulți dintre noi cunosc mai mulți oameni care au avut-o decât nu și sunt șanse să fi avut singur măcar o dată. Ceea ce vă poate surprinde în continuare, totuși, sunt efectele secundare care pot persista săptămâni întregi după ce vă recuperați. „Cât durează tusea COVID?” în special, este o întrebare pe care mulți o pun pe IRL și pe rețelele sociale.

În timp ce tusea poate fi un semn al multor boli (răceala dvs. obișnuită, de exemplu), este, de asemenea, un simptom comun pe care oamenii îl experimentează după ce au contractat COVID-19, potrivit Luci LeikumMD, director al serviciilor de îngrijire primară la Harbour Health și profesor de medicină internă la Dell Medical School din cadrul Universității Texas din Austin.

„Până la cinci la sută dintre oameni au o tuse persistentă după COVID, care durează de obicei până la patru săptămâni, deși mai puțin de jumătate dintre acești oameni au o tuse care durează mai mult de patru săptămâni”, spune ea. „Dacă durează mai mult decât atât, ar putea fi legat de COVID lung, mai ales dacă este combinat cu alte simptome lungi de COVID, cum ar fi ceața creierului, oboseala sau dificultăți de respirație.” Și ICYMI, COVID lung este atunci când simptomele persistă chiar și după ce nu mai testezi pozitiv pentru virus sau ești contagios.

Deși este posibil să fi lăsat puțin garda jos, probabil că doriți să faceți tot posibilul pentru a vă proteja și să acționați cu prudență dacă vă îmbolnăviți. Citiți mai departe pentru a afla ce trebuie să știți despre tusea post-COVID, cum să o faceți și când să consultați un medic.

Faceți cunoștință cu expertul: Luci LeikumMD, este director al serviciilor de îngrijire primară la Harbour Health și profesor de medicină internă la Dell Medical School de la Universitatea Texas din Austin.

De ce COVID provoacă tuse în primul rând?

Tusea este un reflex care serveste la expulzarea substantelor straine din caile respiratorii, potrivit dr. Leykum. Și, deși poate fi enervant, o tuse persistentă post-COVID este adesea un semn de recuperare, deoarece așa plămânii tăi elimină celulele moarte, potrivit Asociației Americane de Plămâni.

În multe privințe, tusea legată de COVID este similară cu tusea cauzată de alți viruși, alergii sau alte infecții care provoacă inflamarea căilor respiratorii. Majoritatea tusei cauzate de inflamația legată de infecții sunt tuse uscată care dispar în decurs de patru săptămâni. Alte cauze, cum ar fi alergiile, pot dura mai mult în funcție de expunere.

„Inflamația în sine poate duce la tuse, determinând producerea de lichid în căile respiratorii și, deoarece provoacă inflamație în căile respiratorii, COVID-19 poate provoca tuse”, spune dr. Leykum.

Cât durează tusea după COVID?

O tuse care apare după COVID dispare de obicei în patru săptămâni, spune dr. Leykum. Și poate dura până la șase luni după infecție, potrivit Asociației Americane de Plămâni.

Unii factori de risc care pot face unii oameni mai susceptibili la tuse includ fumatul, vapoarea, poluarea, alergiile sau astmul. atâta timp cât va dura”, notează dr. Leykum.

Este contagioasă tusea persistentă cu COVID?

Vestea bună este că o tuse persistentă nu înseamnă neapărat că cineva este încă contagios. „Pentru persoanele cu COVID-19 uşoară până la moderată, CDC recomandă purtați o mască timp de 10 zile după apariția simptomelor, iar pentru persoanele cu o boală gravă, recomandarea este să se autoizoleze timp de 20 de zile și să se rezolve febra timp de cel puțin 24 de ore”, spune dr. Leykum. „După această perioadă, este puțin probabil ca oamenii să fie contagioși, [but] dacă există o îngrijorare, purtarea unei măști ar fi rezonabilă.

Acest conținut este importat din sondaj. Este posibil să puteți găsi același conținut într-un alt format sau puteți găsi mai multe informații pe site-ul lor.

Cum să scapi de tusea COVID?

Tuseile persistente legate de COVID sunt de obicei tuse uscată, ceea ce înseamnă că nu veți simți nevoia să tusiți nimic.

Tusea COVID dispare de obicei în patru săptămâni, dar poate persista până la șase luni.

„Aceste tuse se îmbunătățesc de obicei în timp, de obicei în câteva săptămâni”, spune dr. Leykum. „Poți să-ți calmezi gâtul bând băuturi calde cu miere, luând înghițituri de apă sau ceai dacă simți că vei tuși, luând pastile și menținându-te bine hidratat.”

Când ar trebui să vedeți un medic pentru o tuse COVID?

Chiar dacă poate părea că am depășit starea de alarmă inițial indusă de pandemie, totuși doriți să luați în serios orice caz de COVID și simptomele acestuia. Dacă aveți o tuse persistentă care durează mai mult de o lună, dr. Leykum vă recomandă să vă consultați cu medicul dumneavoastră.

O tuse sau dificultăți de respirație de mai mult de trei luni indică, de asemenea, că ar trebui să vă adresați medicului cât mai curând posibil, potrivit Asociației Americane de Plămâni, deoarece ar putea fi un semn de boală pulmonară interstițială post-COVID, care este o afecțiune caracterizată de cicatrici în plămâni. Detectarea și tratamentul precoce pot opri progresia bolii.

„Ar trebui să vezi pe cineva mai devreme dacă tusea ta se schimbă sau se înrăutățește, dacă începi să tusești cu mai multă flegmă sau dacă ai dificultăți de respirație, sau dacă apar febră nouă sau alte simptome”, spune dr. Leykum. „Oamenii ar trebui să se simtă întotdeauna confortabil să caute ajutor medical dacă nu sunt siguri sau sunt îngrijorați”.

Linia de jos: Tusea COVID ar trebui să dispară în patru săptămâni. Poate dura mai mult dacă aveți COVID lung, care este de obicei însoțit de alte simptome, cum ar fi ceața creierului și oboseala.

Add Comment