Germenii pot fi de vină pentru îngrășarea de Crăciun, arată studiul

Un nou studiu ar putea explica de ce te îngrășești după Crăciun în timp ce membrii familiei tale rămân slabi, chiar și atunci când mănâncă aceeași cantitate ca tine.

Cercetătorii au studiat câtă energie obțin danezii din hrana lor, pe baza analizei fecalelor lor și a microbilor pe care îi conțin.

Ei au descoperit că aproximativ 40% dintre participanți aveau microbi care extrag în medie mai multă energie din alimente decât ceilalți 60%.

Cercetătorii bănuiesc că porțiuni similare ale populațiilor ar putea fi dezavantajate de prezența bacteriilor intestinale care sunt prea eficiente în extragerea energiei.

Un nou studiu ar putea explica de ce te îngrășești după Crăciun în timp ce membrii familiei tale rămân slabi. O parte din explicație poate avea de-a face cu alcătuirea microbiotei noastre intestinale – comunitatea de trilioane de microorganisme din intestin.

Din ce este facut furtunul?

Între 300 și 500 de tipuri diferite de bacterii care conțin aproape 2 milioane de gene trăiesc în interiorul intestinului tău.

Combinate cu alte organisme minuscule, cum ar fi virușii și ciupercile, formează ceea ce se numește microbiotă.

Ca o amprentă, microbiota fiecărei persoane este unică: amestecul de bacterii din corpul tău este diferit de amestecul tuturor celorlalți.

Este determinată parțial de microbiota mamei tale – mediul la care ești expus la naștere – și parțial de dieta și stilul tău de viață.

Bacteriile trăiesc în tot corpul tău, dar cele din intestine pot avea cel mai mare impact asupra bunăstării tale.

Îți căptuiesc întregul sistem digestiv. Majoritatea trăiesc în intestine și colon.

S-a dovedit că afectează totul, de la metabolism la starea de spirit până la sistemul imunitar.

Sursa: WebMD

Noul studiu, publicat în revista Microbiome, a fost realizat de experți de la Departamentul de Nutriție, Exerciții și Sport de la Universitatea din Copenhaga.

Autorii spun că acesta este un pas către înțelegerea de ce unii oameni se îngrașă mai mult decât alții, chiar și atunci când mănâncă același lucru.

„Este posibil să fi găsit o cheie pentru a înțelege de ce unii oameni se îngrașă mai mult decât alții, chiar și atunci când nu mănâncă mai mult sau mănâncă diferit, dar acest lucru trebuie investigat în continuare”, a spus profesorul Henrik Roager, autorul studiului.

Pentru studiu, experții au analizat microbiota intestinală – comunitatea de un trilion de microorganisme din intestin – din probele de scaun ale participanților.

Cercetătorii descriu microbiota intestinală ca fiind „ca o întreagă galaxie din intestinul nostru”, cu 100 de miliarde uimitoare pe gram de fecale.

Echipa de cercetare a studiat energia reziduală din fecalele a 85 de danezi supraponderali cu vârsta cuprinsă între 22 și 66 de ani pentru a estima eficiența microbilor intestinali în extragerea energiei din alimente.

În același timp, au cartografiat compoziția microbilor intestinali pentru fiecare participant.

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri, în funcție de compoziția microbilor intestinali – „tip B”, tip R” și „tip P”.

Tipul B a fost asociat în mod repetat cu un stil de viață occidental sărac în carbohidrați accesibili la microbiotă (MAC) care se găsesc de obicei în fructe și legume, în comparație cu tipul P, de exemplu, legat de o dietă bogată în MAC.

Așa-numita compoziție de tip B (dominată de bacteriile Bacteroides), observată la 40% dintre participanți, a fost mai eficientă în extragerea nutrienților din alimente, au descoperit experții.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că cei care au obținut cea mai mare energie din alimente au cântărit în medie cu 10% mai mult, sau nouă kilograme în plus.

Tipuri de microbiotă intestinală

Tip B

Dominat de bacteriile Bacteroides

R-Type

Dominat de bacteriile Ruminococcaceae

de tip P

Dominat de bacteriile Prevotella

Eficiența extracției nutrienților la persoanele de tip B poate duce la disponibilitatea mai multor calorii din aceeași cantitate de alimente, ceea ce poate duce la obezitate.

„Metabolismul alimentar al bacteriilor oferă energie suplimentară sub formă, de exemplu, de acizi grași cu lanț scurt, molecule pe care corpul nostru le poate folosi ca sursă de energie”, a spus profesorul Roager.

„Dar dacă consumăm mai mult decât ardem, energia suplimentară furnizată de bacteriile intestinale poate crește riscul de obezitate în timp”.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, cât de mult au călătorit alimentele din gură, sistemul digestiv și rect pentru fiecare participant, care aveau toți obiceiuri alimentare similare.

Ei au emis ipoteza că cei cu timpi de călătorie digestiv mai lungi vor extrage cea mai mare energie din dieta lor, dar studiul a constatat contrariul.

Participanții cu bacterii intestinale de tip B (tipul asociat cu extragerea celei mai mari energie) au avut, de asemenea, cea mai rapidă trecere prin sistemul gastrointestinal.

Ilustrație a noului studiu.  Cercetătorii au emis ipoteza că cei cu timpi de călătorie digestive mai lungi ar extrage cea mai mare energie din alimente - dar studiul a constatat contrariul.

Ilustrație a noului studiu. Cercetătorii au emis ipoteza că cei cu timpi de călătorie digestive mai lungi ar extrage cea mai mare energie din alimente – dar studiul a constatat contrariul.

„Deși tranzitul intestinal mai lent ar permite teoretic o extracție mai mare de energie, densitatea de energie a scaunului a fost, spre deosebire de ceea ce ne-am putea aștepta, asociată pozitiv cu timpul de tranzit intestinal”, explică echipa.

„Această contradicție aparentă necesită o descifrare suplimentară a forțelor motrice care modelează ecosistemul microbian intestinal”.

Deși oamenii de știință au folosit doar un eșantion mic de participanți danezi, este posibil ca descoperirile să poată fi aplicate altor populații globale.

În general, rezultatele indică faptul că excesul de greutate nu este legat doar de cât de sănătos mănânci sau de cât de mult faci mișcare, ci poate avea de-a face și cu microbii din intestinul nostru.

Noul studiu confirmă, de asemenea, studiile anterioare la rozătoare, inclusiv unul scris în colaborare de profesorul Roager, care a fost publicat în 2016.

În aceste studii, rozătoarele care au primit microbi intestinali de la donatori obezi au luat mai mult în greutate decât rozătoarele care au primit microbi intestinali de la donatori slabi, în ciuda aceleiași diete.

Bacteriile intestinale la persoanele în vârstă sănătoase devin „din ce în ce mai unice” pe măsură ce îmbătrânesc, deoarece microbiomul lor produce substanțe chimice care prelungesc viața

Oamenii de știință spun că microbiomul tău intestinal – comunitatea de microorganisme de un trilion de dolari din burtă – te poate ajuta să prezici dacă vei trăi o viață lungă și sănătoasă.

Cercetătorii americani au identificat semnături distincte în microbiomul intestinal care sunt asociate cu traiectorii de îmbătrânire sănătoase sau nesănătoase.

La indivizii sănătoși, microbiomii intestinali devin din ce în ce mai unici, divergând în diferite moduri specifice fiecărui individ, în comparație cu indivizii nesănătoși.

Această unicitate este puternic asociată cu derivații de aminoacizi produși de microbii care circulă în sânge, sugerând substanțe chimice care prelungesc viața.

Potrivit experților, această cunoaștere înseamnă că microbiomii pot fi utilizați pentru a prezice supraviețuirea unei populații de indivizi mai în vârstă.

Citeste mai mult

.

Add Comment